Hemma igen!!
Flygresa med över 12 timmar i luften och nästan lika mycke ställtid innebar att i fredags var vi igång 22 timmar innan Maggan kunde lämna av oss hemma i Boden. Vi kom hem till ett något kallare Boden än Tokyo. Huset var bättre städat än när vi for för tre veckor sedan. Orkidéerna har börja blomma och Svärmor har köpt hem tulpaner
Allt gick jättebra. Säkerhetskontrollen på Helsingfors flygplats var kaotisk och jag är glad att resebyrån bokat oss på flyget 16:50 och inte kl.16:00, Vi hade aldrig hunnit med detta plan, Mitt handbagage och kameraväskan gick man igenom både fysiskt och scannades vid två tillfällen. En positiv erfarehet var passkontrollen in i EU, som ägare av ett nytt pass kunde jag och Katarina, som har rykande färska pass, med hjälp av scanner av passet och scanner av våra ansikten ;-) sköta inträdet själva. Karl och Ida som har gamla pass var tvungna att ta det den manuella vägen.
Ser ni skillnaden? Vi gjorde inte det, men en snäll finsk tulltjänsteman var vänlig och visade oss hur man använder den nya tekniken.
Våra Pass Inresan och utresan dokumenterad
Lördagen har gått till att packa upp och tvätta. Flytta korten och filmerna till vår (föräldrarnas) dator, och även säkerställa dem på en nedbränd DVD-skiva. Vi har gjort en liten japansk hörna med några av alla våra sovunirer bland våra tomar och änglar.
Jag har jättemånga intryck som jag vill beskriva för alla som vill lyssna t.ex
- Utsmyckningen av vägar,
- deras miljöarbete
- Japaner och deras rökning
- deras sätt att marknadsföra produkter
- Klimatet och vädret.
- och många andra saker.
Jag är rädd för att många kommer att uppleva mig som en tagg i ögat pga av resan. Eller som en hel japansk matpinne i ögat, kanske. Ska försöka skriva av mig på bloggen, så att den som vill själv kan läsa, så slipper de att höra mitt uttröttade tugg.
Sista dagen i Chiba
Dan och jag tog en promenad i det fina vädret för att se om Chiba castle (ett museum) var öppet. Det var det. Men det är svårt att lära sig något på museum när allt står på ett helt obegripligt språk. Men det fanns en del intressant i alla fall.
Ida och Karl åkte och träffade Elin på universitet och gjorde en del inköp där.
Dagen har nu avslutats med en fantastisk femrättersmiddag på Elins favorit café "Plumeria".
Tack för en fantastisk tid här i Japan.
Alla som skickar ett paket till Elin sänd henne ett par strumpor, storlek 37-39. Hon har hål på alla par utom två. Hon har ärvt några par av Ida nu. Tåstrumpor uppskattas ej.
Nu skriver vi inget mer förrän vi har kommit hem.
På återseende,
En liten jämförelse och så SEA WORLD
Tisdag.
Vi har haft det lite lungnare idag. Vi har köpt färdigt souvenirerna. Ni vet de man ser i början av vistelsen men säger det köper jag sen, eller det finns säkert billigare någonstans.
Har lärt mig att nuförtiden löser man korsord med hjälp av Wikipedia, www.kryssakuten.se och www.synonymer.se, Vi har löst flera konstiga upplägg. Så nu kan jag vara med och hjälpa Gunnar och Lotta, på rasterna.
Dagarna innan vi for till Japan sa någon att ett Big Mac, på MC Donalds är ett bra riktmärke på nivån på kostnads-skillnaden mellan olika länder.Jjag kan inte riktigt hålla med om detta. Här kommer några hugskott på skillnader som vi har uppmärksammat.
Japan Sverige
Big Mac 640 yen(ca. 58kr) 54 kronor
Lunch (på restaurang) 590-1200 ýen(ca 54-100kr) 64-85 kronor i Luleå innestad
åka "kommunalt" mkt dyrare i Tokyo än med turistrabatter i Stockholm och Götetborg
Bensin 46yen per liter cirka 10kr/ liter. (Priset i Japan är hämtat från en station i Chiba)
Kaffe, Stor eller "tall" 380 yen(ca32 kr) 28 kronor Wayne´s coffee på Strandgallerian i Luleå
Kimono 180000-300000 yen Får man en folkdräkt i Sverige under 10000?, svara ni som vet.
Märkeskläder som Karl köper, som finns i Sverige, är här lika dyra eller något billigare, han har handlat på rea.
Öl och vin är dyrare i affär här i Japan jämfört med Systemet. Däremot på restaurang kostar en öl eller vinglas kring 500 Yen det vill säga cirka 45 kronor.
Jag har dock inte gjort någon prisundersökning, som PRO, med standardiserad matksse med baslivsmedel.
Det vi lagt ner mest pengar på förutom mat och hotell är det dagliga resandet.
Onsdag.
Vi har haft en jätte trevlig avslutning här i Japan. Vi har åkt 2 timmar tåg ut från Chiba centrum till Stilla havet. Landskapet ändrades från att vara väldigt platt här i Tokyoområdet till väldigt kuperat med många tunnlar, och fina dalgångar. Vi har sett vilda apor och rovfåglar, Jag är lite lur på att det är fiskgjuse möjligen havsörn, det var fantastiskt.
Attraktionen var annars Sea world i Awa Kamogawa. Vi var lite rädda för att det var lite tidigt på året, kallt och så. Nu efteråt vet vi att det var en riktigt lyckträff. ingen kö någonstans, gott om plats på läktarna vid showerna och helt fantastiska nummer av djurskötere och djur.
Det har varit en fantastisk resa ,vi har taget över 2000 fotografier. Rest många mil med Japanese Railway. Svårt att hitta ord för denna semester över 21 dagar i Japan. Jättestort tack Elin för din energi att ta hand om oss.
Favoriter i repris 3
Det blev några små porslinsfigurer och en rem till att hålla ihop resväskan. Karl köpte byxor igen och Elin en lampa.
Hur kunde det gå så?
Resan börjar gå mot sitt slut och det finns så många intryck jag vill berätta om. En av mina förväntningar var att känna mängden av många människor på en liten yta, och det har jag verkligen fått uppleva, men även tvärt om, helt ensam på en perrong på Tokyo tunnelbana, och då kan jag säga att man känner sig ensam. Jag har åkta med jättemånga japaner och det blir väldigt trångt vissa tider.
Tydligen är det så att vissa tjejer blir tafsade på vid dessa tillfällen. Alla som pendlar regelbundet kan vittna om detta. Därför har man vissa tider på dygnet några vagnar där endast tjejer får åka, så kallade "Women only". Ett smart sätt att lösa problemet något i alla fall.
Japanerna är väldigt hjälpsamma och man flyttar gärna ihop sig eller byter platser så sällskap kan sitta brevid varandra på tåg och i restauranger. Inte bara mot oss "utlänningar" utan mot alla sällskap. Den största rockad vi orsakade var när vi skulle ät alunch på en restaurang första gången vi var i Harajuku. När vi, som var 6 personer, kom flyttades alla andra i lokalen om så att en del fick sitta vid en bardisk och andra sällskap fick flytta ihop sig. Inget suck eller stön, alla tog sina pinnar och glas med sig till de nya platserna. Något liknande hände första gången vi kom in på Starbucks i Chiba, 5 personer, några flyttades ihop och stolar frigjordes. Det var trevlig upplevelse.
Ibland kan man ju fundera på hur man bäst ska utnyttja den yta man har för att bygga något. IKEA konceptet med Compact living är stort här.
Japanerna tycker att man kan bygga in en jätteglob i entren på en kommunal byggnad.
Ett annat trevligt inslag i stadsmiljön är tillgången till "närpoliser". De rycker inte ut på larm eller springer ifatt tjuvar eller så, utan de finns i små "holkar", kallas Koban, placerade på strategiska ställen. Här kan man fråga om vägen som turist eller lämna in upphittade telefoner. Säkert kan man anmäla saker försvunna också, har inte behövt göra det.
Koban här vid Chiba station är bland de större jag har sett och ser ut som en uggla.
Favoriter i repris 2
Jag hittade två butiker som sålde läkemedel, dessa är dokumenterade. Snacka om välfyllda hyllor.
Lunchen blev på ett ställe som sålde pizzor, av indier, och alla var jätteduktiga på engelska, puhuu. Jag kan berätta att pizzor är dyra i Harajukku, men goda.
Efter att fått tillbaka kontakten med Elin skulle vi åka till Shinjuku, bara stationen är större än Boden typ. Affärerna var grymt många, så vi orkade inte med riktigt. Här finns en officiell byggnad typ regeringshuset.(Tokyo Metropolitan Government offices) Den har ett våningsplan i varje torn som man får se Tokyo ovan ifrån,gratis. Vi tog hissen till 45:e våningen, Tokyo Tower var bara en låg utsiktspunkt jämfört med denna.
Uppifrån tornet såg Karl en fin park med ett vattenfall ner mot ett "torg" det såg jättefint ut och jag ville väldigt gärna se detta på nära håll. Parken var, vid närmare besiktning, ett tillhåll för uteliggarna i denna del av Tokyo. Vi tog ett par bilder och skyndade vidare mot järnvägsstationen.
En annan incident vi har haft idag, som var av roligare karaktär, var att när vi kom närmare den höga byggnaden som vi skulle upp i, såg jag en arbetare som jobbade på fasaden ungefär 30 våningar upp. Häftigt tyckt vi alla och började fotografera. När vi var uppe i Tornet såg vi att det jag trott var en fasadarbetare egentligen var en lampa. haha
Fasadarbetare Fasadbelysning............
Favoriter i repris.
Att kunna ligga i varma bad i flera timmar tycker jag om. Vi hade andra "kostymer" idag, flickorna är vackra i sina blommiga yukata, och gossarna har en tvådelad "pyjamas" och nylagd fin frisyr på Karl och ingen keps. Karl är mycket stolt över sitt utseende eller........
Bilderna visar ju också att Ida är längst, något som bilden inte visar men som man hade kontrollerat i omklädningsrummet var vikten.....? Killarna spelar i en helt annat division när det gäller längd och vikt.
Jag har nu lösningen varför japan har en sådan hög produktionskapacitet. man har 26 timmer på ett dygn
Vi lyckades idag få ett hyggligt kort på berget Fuiji, det var kul det är ju en siluett från Japan som inte går att ta miste på.
Bilens liv i Tokyo. inlaga 2
Jag har tittat lite mer noggrant på hur man löst bilhanteringen här. Vi har sett många vanliga parkeringar och parkeringshus. En av LaLaport, Asiens största köpcentrum, framgångsfaktorer var just att man var först med att ordna parkeringar för sina kunder. Jag har till och med sett parkeringsautomater som vi hade på 70-talet i sverige, en för varje parkeringsplats. Den parkeringsform som är unik här, i alla fall har inte jag sett den i europa någonstans är kompakt parkering på höjden. Jag satt 20minuter på Starbucks kaffe och studerade ingående hur sju "parkeringsvakter" skötte varuhuset Mitsukoshi parkering med 7 hissar för bilar. första bilden. Andra bilden är en parkeringsplats på i shinto tempel. Tredjebilden visar ett annat arbetstillfälle som bilarnas parkeringar skapat är "trafikdirigenter" som hjälper trafikanterna ut och in från trånga påfarter. De har uniform och lysande svärd, som i värsta star wars filmerna.
Ueno zoo och Asakusa
Så här kan man verkligen tänka sig att Japan är, innan man varit här.
Djurparken hade många intressanta djur. Här är några, Vi fotade betydligt fler. Ni får se fler en annan gång...
Röd panda Lejon Liten sköldpadda
Stora flodhästar
2009 Kossans år har börjat.
Vi återvände idag till templet vi besökte vid tolvslaget det var fortfarande jättemånga som köade för att själva på ringa in det nya året och lämna sina önskningar till gudarna.
När man som förälder har ungdomar hemmaboende, och de drar ut på fest i Boden, så sover man lite lättare för att vara tillgänglig för "taxiverksamhet", oavsett vilken tid de vill åka. Det har jag lovat mig själv i och med att jag vill bo där vi bor.
Vi har inge problem med att Elin är ut i Linköping eller i Chiba när vi inte är här.
Att var förälder till ungdomar som roar sig i Tokya på nyårsafton. Var en ny upplevelse. Jag har fullt förtoende för både Karl, Elin och de umgänge som jag träffat som skulle vara med och möta 2009 i centrala Tokyo. Att få se nedräkningen på Tokyo Tower och sedan dess belysning efter klockan 00:00, måste ju varit häftigt. Att steka kött i osiga lokaler och skrika sig hesa på karaoke har jag förstått är vad som gälller under 2000 talet först del, för mina undomar. Varför sover jag inte då?Varför skulle Karl somna på tunnelbanan, som vilken japan som helst, och missa att stiga av i Chiba. Varför skulle syskonkärleken visa sig judt ikväll och att det skulle börja bråka för ingeting, som bara syskon kan , just i kväll.
Vilket fall som helst så snurrade mina tankar kring detta i princip hela natten. jag kom tll ro först kl.06.30 då Karl knackade på Idas hotellrumsdörr.
I tidigare inlägg sa vi att vi skulle ha champangefrukost och skåla med er klocka åtta i morse. Jag måst tyvärr säga att vi sov då. Vi fick upp våra ungdomar hlvtolv idag. Gott Nytt år på er igen.
Öl underökningen
Jag har som enväldig bedömare nu korat en vinnar blande de öl som säljs i närbutikerna här kring hotellet, med en radie på en kilometer.
Vinnare är:
Motivering: ÖL som ger ger en djup och fyllig rik smak och smak med angenäma kvardröjande eftersmak av malt.
Snygg burk och bra marknadsföring och väldig dåliga konkurenter.
Här i Japan produceras jätte mycket lågmalts öl. När någon sedan gör ett öl som innehåller 20% malt apploderar alla. Av alla ölproducerande länder som har en export av öl så är det bara USA som exporterar fler liter av detta låg kvalitets öl än Japan. Vist är japanerna duktiga på att sälja.
Den nuvarande marknadsandel på japanska Beer Industory:
1. Asahi 37. 5%
2. Kirin 37.0%
3.Suntory 12.9%
4.Sapporo 11.8%
(Jan - Sep, 2008) Kirin 37,0% 3.Suntory 12.9% 4.Sapporo 11,8% (jan - sep, 2008)
Övriga konkurrneter var:
När man ser på ägar strukturer på denna marknad inser man att den är väldigt svårt att förstå Mitsubishi monitor äger Kirin och Asahi. Ashi har dessutom aktiemajoritet i Kirin. Med tanke på att historisktslaktades
Sappporo bryggeriet 1949 och återuppstod tack vare lokal patriotism på norra delarna av Japan. ungefär som Zeunerts från Sollefteå.
Historik.Under senare delen av 1897, var fyra företag, Sapporo, Japan, Osaka (Asahi Breweries) och Kirin, i en hård kamp om marknadsandelar. 1906, Kyohei Magoshi, chef för Japan Beer Brewery Company, köpte Sapporo och Osaka bryggerier och bilda DaiNippon Beer Company Ltd, med ett 70% av den japanska ölmarknaden.
September 1949 delades DaiNippon Beer Company Ltd upp i två bolag, Nippon Breweries, Ltd och Asahi Breweries, Ltd vid tillämpningen av lagen om avskaffande av alltför stor koncentration av ekonomisk makt. Nippon Breweries, Ltd var den rättmätige efterträdaren till Sapporo Beer och Yebisu Beer, företaget startade om sin verksamhet genom att införa ett nytt varumärke, Nippon Beer. Trots att öl älskare ropat för Sapporo Beer. I 1956, besvara marknadens önskemål, Sapporo Beer var återupplivat i sin födelsestad, Hokkaido. På några år var Sappor öl möjlligt att köpa över hela Japan.I januari 1964, Nippon Breweries, Ltd bytt man namn till Sapporo Breweries, Ltd som idag har drygt 10% av marknaden i Japan.
Min korekturläsare sover just nu så ni får ta stav- och syftningsfel precis som dom är. Hittar ni däremot sakfel ex. vilket öl just du tycker som smakar bäst inte överänsstämmer med gjord undersökning, måste ni kommentera detta. även ifall ni tycker att jag har rätt kan en kommentar understryka riktigheten i underökningen. Tack på förhand.